· · Коментари: 0

Митови о мршављену: Ово су разлози због којих не губите килограме

Ово су разлози због којих не можете да смршате

1660211695_pexels-andres-ayrton-6551415.jpg
Фото: Унспласх

Не можемо да говоримо о мршављењу, а да не наиђемо на барем један мит. И није уопште чудно што има толико заблуда, када се од тих заблуда зарађује новац, а неки митови су просто настали зато што желимо да верујемо да за скидање килограма постоје пречице.

Нажалост, пречица нема и све је врло логично. Да бисте скинули килограме, потребно је да трошите више калорија него што их уносите, тада ће тело почети да користи своје резерве. Ово су заблуде које треба да избегнете на свом путу ка топљењу масти.

Мршављење је равна линија

Често се мисли да је, када почнете да мршавите, то процес који је равномеран. А уопште није тако. Губљење килорама у почетку може ићи брзо, па онда успорити временом. Или обрнуто, може ићи спорије у почетку, па тек када се уиграте и навикнете тело на нов режим приметићете праву разлику. Све зависи, јер је сваки организам другачији.
Такође, можете приметити да и поред свих дијета, килограми не спадају. То може значити да имате неки здравствени проблем, да сте дошли до ваше идеалне тежине или да је у питању привремени застој.

Морате бити у великом калоријском дефициту да бисте смршали

Ово је мит који прави много више штете него користи. Није здраво да себи ускраћујете калорије и да једете 1200 или мање калорија на дан, како бисте што пре приметили разлику. То је далеко испод ваших потреба и на тај начин изгладњујете организам.

А да бисте смршали, није уопште потребно да будете у великом калоријском дефициту. Да ли сте знали да је довољно да уносите 200 калорија мање него иначе да бисте губили килограме. То је здраво мршављење где се организам не изгладњује.

Масти вас гоје

Деведесетих је нагло порастао страх од масти, јер постоји убеђење да су све масти лоше и да гоје. Истина је да су оне неопходне за функционисање организма и да садрже хранљиве материје као што је омега 3. Храна као што је авокадо помаже и у контролисању нивоа холестерола и смањује ризик од кардиоваскуларних болести. Тако да не треба да избегавате масти у својој исхрани, само треба да пазите које масти уносите и у којој количини.

Све калорије су исте

Када гледате кесицу чипса и кесицу муслија и на оба пише да имају 300 калорија – да, то су исте калорије. Али шта те калорије раде у телу, веома се разликује од хране коју једете, зато што су различито хранљиве. Иако, на пример, та кесица чипса и мусли имају исти број калорија, једно је далеко хранљивије од другог. Но, то не значи да је кесица чипса забрањена, дајте себи одушка када вам се нешто “приједе”, али немојте претеривати, јер тиме што ћете појести породично паковање чипса сами не показујете љубав према себи, већ се преједате.

Прочитајте још: 

Суплементи ће помоћи да брзо скинете килограме

Суплементи су за суплементацију, као што и сама реч каже. Они су додатак исхрани. Нису лек, нису замена за разноврсну исхрану. Али се то из неког разлога схвата другачије. Суплементи не могу помоћи да прескочите кораке, они нису пречица до мршављења. Једино што могу да учине јесте да надоместе мањак витамина који имате у организму и повољно утичу на свеукупно здравље.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.