Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ШЕТАЊЕ

Шта се догоди у телу ако ДНЕВНО ПРОШЕТАТЕ само 800 метара више?

Само 800 метара више пуно значи за ваше здравље.

1596632533_Depositphotos_74974047_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Ходање је најједноставнија физичка активност, али добробите ходања често знамо да подценимо. Ако сваки дан прошетате само 800 метара више него иначе, у вашем телу догодиће се значајне промене одличне за здравље.

Да бисте успешно контролисали телесну тежину и одржавали здравље, дневно бисте требали да препешачите око 10.000 корака. Та бројка делује као јако велика, нарочито ако имате канцеларијски посао и пуно времена проводите у аутомобилу. Али спаса ипак има!

Прочитајте још: Да ли сте пробали јапанску методу УКЕИРЕРУ? Одлична је!

Наиме, стручњаци истичу да је и само 1000 корака више дневно довољно да се у вашем телу догоде значајне промене. Хиљаду корака износи отприлике 800 метара, што је бројка коју би свако могао задовољити, битно је само да тих додатних 800 метара прошетате баш сваки дан и резултат неће изостати.

Фото: Депозит

Неки од лаких начина како да више ходате јесу паркирање аутомобила на најдаљем месту од посла, ходање док разговарате на мобилном телефону, шетање до колеге уместо слања маила.

Прочитајте још: Ове НАМИРНИЦЕ вратиће вашој кожи МЛАДАЛАЧКИ ИЗГЛЕД

Сазнајте којих је то 5 промена које се догоде у телу ако сваки дан прошетате 800 метара више, односно направите 1000 корака више:

1. Срце ће се мање напрезати

И најмања промена из седелачког начина живота у бављење и најједноставнијом физичком активношћу као што је ходање знатно побољшава здравље и смањује ризик од срчаних болести. Кретање омогућава мишићима да јаче "пумпају" крв кроз тело, чиме се смањују откуцаји срца, па срце ради у нормалнијем ритму.

2. Смањује се ризик од можданог удара

Повећање физичке активности директно умањује ризик од можданог удара, а помаже и у контролисању крвног притиска, што додатно смањује ризик од можданог удара. Значи, двоструки добитак!

Прочитајте још: Музика ЛЕЧИ срце! Како? Ево овако!

3. Лакше мршавите и побољшава се ниво холестерола

Ходањем можда нећете брзо смршати, али након неког времена видећете резултате. Прве резултате можете видети након отприлике 10 недеља (чак и ако сте задржали нездраве навике, односно ако сте у животним навикама променили само количину ходања). Ако имате висок ниво лошег холестерола, 1000 корака више дневно довољно је да то промени. Више кретања подстиче сагоревање холестерола и других липида у крвотоку који би иначе могли да оштете крвне судове.


Фото: Депозит

4. Мање ћете бити под стресом

Кратка, брза шетња можда је и најбољи начин да разбистрите главу и решите се стреса. Наиме, док се крећете, тело производи ендорфинске хемикалије одговорне за добро расположење, па се истовремено смањује ниво кортизола, хормона стреса због којег се можете осећати лоше и због којег се повећава ризик од мноштва менталних и физичких здравствених проблема.

Прочитајте још: Пет ПРИРОДНИХ СОКОВА који ће ојачати организам

5. Кости ће вам ојачати

Било каква активност у којој су кости под притиском тежине тела придоноси јачању костију и смањује ризик од остеопорозе. То се догађа због тога што се кости при ношењу тежине тела више напрежу и на тај начин јачају. Такав притисак на кости такође подстиче стварање нових ћелија у костима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas