Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Када осећамо ПОСПАНОСТ након ТРЕНИНГА: Ево због чега се то дешава и шта треба да урадите

Да ли после тренинга жарко желите да легнете да спавате?

1658417397_julia-ballew-Gh8QHONEHOE-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Нормално је да се ваши мишиц́и осец́ају уморно након тренинга, али, да ли док пресвлачите одец́у у теретани само желите да легнете и заспите?

Осец́ати се поспано након тренинга није само незгодно, вец́ је и потенцијално знак да не третирате своје тело онако како би требало. У наставку вам откривамо разлоге због којих сте можда уморни након вежбања, као и о триковима који ће вам помоћи да осец́ате више енергије.

РАЗЛОЗИ ЗАШТО СТЕ МОЖДА ПОСПАНИ НАКОН ВЕЖБАЊА

1. Не спавате довољно

Ахх, слатки сан. Волимо да спавамо, али вец́ина нас не спава довољно и то је проблем. Поред очигледног умора који је узрокован недостатком сна, недовољно спавања такође може негативно утицати на друге делове вашег живота и здравља, укључујуц́и успоравање метаболизма. Наш метаболизам је оно што одржава функционисање свих наших ц́елија. То значи да ваше срце, ваш мозак, ваш проток крви, ваши органи—сви се ослањају на ваше метаболичко функционисање да би вас одржали у животу, а један од главних фактора начина живота који је дубоко везан за ваше метаболичко функционисање је сан.

Прочитајте још: У које време би требало да вежбају ЖЕНЕ, а у које МУШКАРЦИ за најбоље и најбрже резултате?

Недостатак сна има дубок утицај на унутрашње метаболичке процесе вашег тела, а смањење сна може пореметити ваше хормоне и повец́ати апетит.

2. Дехидрирани сте

Знамо колико је важно пити воду. Али ако вежбате и након тога се осец́ате изузетно уморно, можда не пијете довољно. Мала студија из 2012. године, објављена у Јоурнал оф Нутритион, тестирала је расположење, концентрацију и менталне вештине код 25 жена које су или добиле довољно течности да остану оптимално хидриране или су биле доведене у стање благе дехидрације. Истраживачи су открили да дехидрација изазива симптоме главобоље, губитак фокуса, осец́ај умора и лоше расположење како у мировању тако и током вежбања.

3. Не једете праву храну

Храна је гориво које помаже вашем телу да претвори масти и шец́ер у енергију. Ако своје тело „напајате“ прерађеном храном вероватно се нец́ете осец́ати сјајно након вежбања, јер одузимате свом телу енергију која долази из конзумирање правих ствари.

Имајте на уму да могу постојати и други медицински узроци замора након тренинга. Ако сумњате да је нешто друго осим горе наведених разлога кривац за вашу поспаност, обратите се свом лекару.

4 НАЧИНА ДА СПРЕЧИТЕ УМОР ПОСЛЕ ТРЕНИНГА

1. Приоритет је добар сан

Сан је период одмора вашег тела. Време је да се ваши мишиц́и опораве и да своје тело ресетујете, и ментално и физички. Дакле, уверите се да имате најмање седам сати сна након тренинга.

2. Останите хидрирани

Ако нисте навикли да пијете воду током дана, време је да почнете. Без обзира да ли на својој флаши означите циљеве за воду или поставите аларм на телефону да вас подсети да попијете неколико гутљаја, хидратација је једна од најбољих и најлакших ствари које можете да урадите за своје тело.

Прочитајте још: Затегните ЗАДЊИЦУ и извајате ноге за ДВЕ НЕДЕЉЕ: Свако вече поновите ових 9 чучњева које ћете обожавати (ВИДЕО)

3. Преиспитајте своју исхрану

„Храна коју једете у првих неколико минута након тренинга је један од најважнијих и потцењених делова тренинга“, каже лични тренер Лиса Рид. Да бисте помогли свом телу да се брже опорави, као и да се поправи и изгради ново мишиц́но ткиво, пожелец́ете да допуните гориво убрзо након вежбања са малом количином угљених хидрата и протеина. Колико брзо? Истраживање је показало да је конзумирање оброка одмах након вежбања (на пример, у року од 15 минута) боље него јести сат времена након тога. Имајуц́и то на уму, ево три укусне грицкалице за максималан опоравак.

Хумус и крекери од целог зрна

Након тренинга, ваше тело воли храну која садржи угљене хидрате. Да бисте попунили ове залихе (ака гликоген), прелијте неколико крекера од целог зрна хумусом богатим протеинима (и потпуно укусним).

Јаја

И не само беланца. Жуманца садрже неколико виталних хранљивих материја за здравље мозга и костију. Скувајте неколико тврдо куваних јаја и конзумирајте их заједно са парчетом тоста од целог зрна пшенице за додатне угљене хидрате после тренинга.

Чоколадно млеко са ниским садржајем масти

Они којима је тешко да једу одмах након вежбања, могу пробати течну храну уместо чврсте. И чоколадно млеко је одличан избор јер садржи мешавину угљених хидрата, протеина и воде.

4. "Охладите" се након вежбања

Када завршимо са тренингом, наш први инстинкт је да изађемо из теретане што је брже могуц́е. Али вежбе за хлађење могу бити једнако важне - ако не и важније - од самог тренинга. Након физичке активности, ваше срце и даље куца брже него што је нормално, ваша телесна температура је виша и ваши крвни судови су проширени. То значи да ако пребрзо станете, могли бисте се онесвестити или се осец́ати уморно.

Прочитајте још: Предности ЗУМБЕ које једноставно не можете занемарити: Забавите се док ВЕЖБАТЕ

Вежбе истезања такође смањују накупљање млечне киселине, што може помоц́и у спречавању грчева и укочености. Ове вежбе такође могу да спрече – или барем да минимизирају бол у мишиц́има који осец́ате било где од 24 до 72 сата након вежбања. Истезање ц́е помоц́и у спречавању болова, опустити нервни систем, промовисати мобилност и флексибилност и чак може побољшати ваш следец́и тренинг.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas