· · Komentari: 0

Da li trudnice mogu da piju kafu? Ovoliko je prihvatljivo na dnevnom nivou

Trudnicama kafa nije zabranjena, ali bi trebalo da vode računa o količini

1651660578_pregnant-g2e1e5c1f3_1280.jpg
Foto: pixabay

Trudni ste, a jednostavno ne možete bez kafe? Ne brinite, nije zabranjena, samo treba voditi računa o količini kafe koju dnevno popijete.

Kafa u trudnoći

Nutricionista dr Rana Konvej savetuje da je najbolje da napravite dnevni plan unosa kafe, ako mislite da biste mogli da pređete granicu.

- Ako obično pijete čaj, kafu i gazirana pića treba da pazite da ne pređete dnevnu granicu kofeina - upozorava ona, i dodaje:

- Neke žene jednostavno vole da pojednostave stvari dozvoljavajući sebi jutarnju kafu i šoljicu čaja popodne, ali ostale napitku piju bez kofeina. Ako povremeno pojedete i čokoladicu, to je u redu, ali ako napravite neku vrstu plana, nećete morati da razmišljate puno o svom dnevnom unosu kofeina.

Pročitajte još: Kada detetu više nije potrebno SPAVANJE U TOKU DANA? Ovi znakovi to pokazuju

Trudnice treba da ograniče unos kofeina na najviše 200 mg dnevno! Ovaj savet zasnovan je na američkom istraživanju iz 2008. godine, koje je otkrilo da su žene koje su pile više od 200 mg kofeina dnevno, imale 25 odsto veće šanse od pobačaja u prvih 20 nedelja trudnoće od onih koje nisu pile ni jedan.

Studija iz 2015. godine koju je sproveo Medicinski koledž univerziteta u Ohaju, savetuje da ispijanje kafe neće smanjiti koeficijent inteligencije vaše bebe kako ona raste, niti će uticati na bebina buđenja noću, ali ukoliko uzimete umerene količine kofeina tokom trudnoće.

Koliko je to 200 mg kofeina?

Količina kofeina u kafi varira u zavisnosti od toga kako je pripremljena, ali ovo su neke osnovne smernice:

- Šolja domaće kafe (120 ml) sadrži oko 70-140 mg kofeina

- Espreso (30-50 ml) sadrži oko 63 mg kofeina

Pročitajte još: Da li je bezbedno kupovati POLOVNU OPREMU za bebe? Evo šta možete kupiti polovno, a šta NIKAKO ne bi trebalo!

- Kafe sa mlekom na bazi espresa sadrže oko 63 mg kofeina, a one duple oko 125 mg kofeina

- Instant kafa (jedna šolja) u proseku sadrži 30-90 mg kofeina

- Kafa bez kofeina takođe nije sasvim bez kofeina, sadrži od 0-7 mg kofeina

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.