· · Komentari: 0
san

Umorni ste? Kako se kvalitetno NASPAVATI i šta sve utiče na to

Da li ste se opet probudili umorni? Pročitajte zbog čega se to dešava ...

1603720358_Depositphotos_24503269_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Spavanje predstavlja vrstu "čišćenja" mozga od proteina beta-amiloida koji može biti odgovoran za razvoj bolesti. Takođe, san je i, što je svima poznato, fizički odmor za telo i zato je jako bitno naspavati se svakog dana.

Nesanica je česta pojava u modernom društvu. Zbog ubrzanog načina života i mnoštva obaveza, istraživanja su pokazala da pogađa jednu od tri osobe. Nedostatak sna generalno loše utiče na zdravlje, a dovodi i do hroničnog umora, manjka koncentracije i smanjenja produktivnosti za svakodne obaveze.

Nedostatak sna može pogoršati zdravlje srca i izazvati depresiju.

U zavisnosti od godina i dnevnih obaveza, nekome je potrebno više, a nekome manje sna. Recimo, novorođenčad spavaju oko šesnaest sati dok je odraslim osobama potrebno 7-8 sati dnevno. Starijim ljudima dovoljno je i manje od sedam sati.

Pročitajte još: DESET SAVETA kako da smanjite NADUTOST LICA

Hronični umor je prvi znak neispavanosti, i signal čoveku da mora da uspostavi bolji ritam spavanja i izbegne posledice.

Foto: Deposit

Uzroci nesanice

Uzroci nesanice su mnogobrojni: različito vreme ustajanja, različito vreme odlaska u krevet, rad po smenama, redovno uzimanje lekova za povišen pritisak, alergije, astmu, depresiju... 

Ali na kvalitet sna u toku noći može uticati popodnevna dremka, koja, ukoliko je praktikujete, ne bi trebalo da traje dugo.

Hrana i piće imaju veliku ulogu...

Alkohol dovodi do čestih buđenja u toku noći, dok kofein i nikotin razbuđuju. 

Nesanicom se mogu nazvati i poremećaji spavanja kao što je sindrom nemirnih nogu, od kog pati deset posto ljudi.

Pročitajte još: Muči vas NESANICA? Odmah idite i obucite MOKRE ČARAPE

Čest poremećaj je opstruktivna apneja (zastoj disanja koji dovodi do smanjenja nivoa kiseonika u telu), od koga pati 24 posto muškaraca i 9 posto žena.

Trikovi za kvalitetniji duži san

Podesite alarm za spavanje

Foto: Deposit

U vreme moderne tehnologije nismo ni svesni koliko odlažemo spavanje zbog npr. društvenih mreža. Spremimo se za spavanje, legnemo i ostanemo budni dosta duže zbog telefona u rukama. Zato namestite alarm i kada zazvoni ostavite telefon sa strane i naspavajte se.

Rituali

Počnite od najlakših stvari - ostavite telefon sat vremena pre sna, napravite sebi opuštajuću kupku, pustite muziku koja vas opušta, pročitaje poglavlje omiljene knjige ili prelistajte vaš omiljeni časopis...

Pročitajte još: DOBRA VEST! I alkohol štiti naše zdravlje, evo i kako

Vodite dnevnik spavanja

Pokušajte da zapišete sve dobre stvari koje ste primetili na sebi nakon što ste se lepo naspavali, isto tako i nakon neprospavane noći ili vikenda punog zabave i ludih žurki.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.