Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АКТИВНОСТ

Шаље ли вам их тело? Пет СИГНАЛА да се морате ПОКРЕНУТИ пре него што буде прекасно

Немојте занемаривати сигнале које вам ваше тело шаље!

1600418569_Depositphotos_168738122_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Почела је Европска недеља мобилности од 16. до 22. септембра, којој је циљ да подстакне што већи број особа да за кретање комбинују ходање, вожњу бицикла и јавни превоз.

Ходање и бициклизам две су активности које осим позитивног учинка на здравље имају и низ других предности, међу којима су прилагодљивост, као и друштвена и економска приступачност.

Ходањем на кратким релацијама, рецимо до пет километара, осигураћете себи 30 минута вежбања дневно, што је у складу с препорукама Светске здравствене организације. Истраживања су пак показала да људи који жустро ходају барем 25 минута на дан могу очекивати да ће у просеку живети три до седам година дуже.

Прочитајте још: Ове ЈУТАРЊЕ РУТИНЕ могу да замене КАФУ: Осећаћете се лепше

Фото: Пиксабеј

Свој животни век продужићете и вожњом бицикла, а осим тога обе активности биће корисне за ваше ментално здравље, имунолошки систем, сан, па и линију.

Обележавање Европске недеље мобилности завршава се Даном без аутомобила, 22. септембра, када ће градови учесници одредити једно или више подручја, искључиво намењених пешацима, бициклистима и средствима јавног превоза.

Ако вам Европска недеља мобилности није довољан подстицај да се више крећете, можда ће то бити сигнали које вам шаље ваше тело. Наиме, осим накупљања вишка килограма, одсуство физичке активности може узроковати и низ других проблема и ваше здравље у неком тренутку може да постане озбиљно угрожено.

Прочитајте још: Живите ЖИВОТ БЕЗ СТРЕСА помоћу ових 10 савета злата вредних

У наставку прочитајте пет сигнала које вам ваше тело шаље као упозорење да је време да станете на крај седелачком начину живота. Ако их озбиљно схватите, можете на време спречити веће проблеме.

1. Бол у доњем делу леђа

За правилно држање битан је рад на цоре мишићима, а ако их не одржавате снажнима, болови у доњем делу леђа нису ништа чудно. Осим тога, недостатак физичке активности може довести до накупљања килограма, посебно око струка, а то може створити велико оптерећење управо на доњем делу леђа.

Дакле, ако вас боли доњи део леђа, добро размислите о више кретања.

Прочитајте још: Ове јесени не смете да прескочие НАР! Ово је НАЈЛЕКОВИТИЈЕ воће, а ево за шта је све добро

Фото: Депозит

2. Лоше спавате / стално сте уморни

Недостатак физичке активности може имати негативан утицај на сан. Између осталог, истраживања су показала да особе које су физички активне између 30 и 40 минута дневно лакше утону у миран сан, а и следећи дан осећају се свежије и имају више енергије.

Такође, иако можда звучи контрадикторно, али што сте мање активни, осећаћете се исцрпљеније и уморније. Осим тога, због неактивности можете имати и учесталије грчеве у мишићима. Зато идући пут кад осетите умор, уместо да легнете на кауч, прошетајте се. На томе ће вам ваше тело и мишићи бити захвални.

Прочитајте још: Ако имате проблеме са ЗГЛОБОВИМА ово су могућа РЕШЕЊА

3. Све време нешто грицкате

Ако сте физички активни, након тренинга осећате глад због свих калорија које сте сагорели и то је нормално. Међутим, и због недостатка активности осећај глади може бити појачан. Према речима стручњака, једна од последица вођења седелачког живота јесте повећана производња грелина, хормона због којег осећамо глад.

Коначно због неактивности лако можете да упаднете у зачарани круг - одсуство активности довешће до тога да једете више, а кад поједете више него што је потребно, осећаћете се уморно и исцрпљено. Лећи ћете на кревет и врло брзо посегнути за нечим за грицкање.

Прочитајте још: Десиће се СУПРОТНО: Ако сте мислили да ћете СМРШАТИ, ако у кревет одете ГЛАДНИ - ПРЕВАРИЛИ СТЕ СЕ

Фото: Депозит

4. Мрзовољни сте, потиштени и анксиозни

Свађате се, стално сте лоше воље или сте претерано забринути? Разлог је можда превелика количина времена коју проводите лежећи на кревету, а према речима стручњака, физичка активност може вам помоћи да стабилизујете расположење.

Активан живот чак има повољан утицај и на борбу с благом депресијом. Дакле, ако сте тренутно лоше расположени, тужни или нервозни, можда ће физичка активност бити довољна за решавање тих проблема.

Прочитајте још: ДА ЛИ ВАШ МАЛИШАН УНОСИ ДОВОЉНО ТЕЧНОСТИ: Родитељи, оволико воде ваше дете мора да пије да би се нормално развијало

5. Имате проблема са затвором

Лоша пробава није последица само недовољног уноса воде и хране с премало влакана. Слаба или никаква телесна активност такође може лоше утицати на пробаву и рад црева. Срећом, увођење активности у свакодневницу у комбинацији са здравом прехраном помаже да се реши тај проблем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas